Lucy Muss comentează filmele We Shall Overcome, Love Sick şi The Red Cockatoo de la Berlinale
Luni, 20 feb, 2006
Love Sick – Legături bolnăvicioase
In cadrul aglomerării de filme din lumea întreagă care vor face valuri în circuitul festivalurilor, Love Sick va face doar o undă, dar una clară şi plăcută. Asemănător cu My Summer of Love al lui Pawlikowski, atât prin formele feminine cât şi prin conţinut, filmul este şi o adaptare a unui roman.
Alex şi Kiki sunt prietene bune, fermecate de fiecare vis, încercare si chiar parfum al lor: "Ai un miros greu, ca şi când te-ai fi sculat după un vis prea lung." Povestea lor de dragoste este prezentată în detalii poetice, imagini tremurate, similare cu cele din La Vie Rêvée des Anges de Erick Zonca, regizorul Tudor Giurgiu ofera o poveste fermecatoare, plina de tandrete, despre confuzia si placerile primei iubiri.
Prima scenă ne introduce cu delicateţe în ceea ce devine curând un substrat al ambiguităţii morale în film: relaţia sexuală interzisă dintre Kiki si fratele său. Fără a face parte din povestea romanului, această relaţie a fost adăugată, aşa cum explică regizorul, pentru “a ridica miza moralităţii”, lucru cu siguranţă realizat. Totuşi, se simte că e vorba de un mod de a şoca, despre care simţim că ar fi meritat mai multă atenţie.
Aceste neajunsuri nu ştirbesc însă din şarmul filmului, considerat a fi un comentariu social şi emoţional al vieţii româneşti contemporane. Interioarele prăfuite din Bucureşti denotă valori învechite, prăjiturile făcute în casă simbolizează puternice tradiţii, exterioarele idilice de la ţară sugerează dragostea de libertate, iar relaţia neconvenţională dintre cele două fete indică poate o nevoie de schimbare. Filmul în sine poate fi văzut cu adevărat ca o maturizare a fetelor, dar şi a cinematografiei româneşti.
{ English }